Corona nieuwsbericht nummer 2: maatregelen en extra faciliteiten aangeboden door de banken

Inmiddels hebben veel banken duidelijkheid gegeven hoe zij de komende tijd om zullen gaan met ondernemers die door de corona crisis hun omzet sterk zien afnemen. Omdat wij verwachten dat uitstel van betaling van financieringslasten en extra financiering voor veel ondernemers komende maanden een welkome steun in de rug zal zijn, geven we u daar graag wat meer informatie over.

Vervolgens zullen wij u in dit informatiebericht een update geven over de aangepaste BBZ (nu TORZO) die ondernemers via de gemeente kunnen aanvragen.

Tot slot geven wij aan het eind van dit bericht een waarschuwing en tip, met name voor DGA’s, om hun bestuurdersaansprakelijkheid voor belastingschulden in te perken.

Extra faciliteiten aangeboden door de banken

  1. Zakelijke faciliteiten
  2. Particuliere faciliteiten

Update extra ondersteuning zelfstandig ondernemers via de gemeente

Deze regeling is omgedoopt naar TORZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Het ministerie van SZW verwacht op 25 maart meer duidelijkheid te geven, waarna gemeenten een online loket zullen openen voor aanvragen. Houd u de website van uw eigen gemeente in de gaten, wanneer u denkt in aanmerking te komen. De TORZO biedt 2 vormen van ondersteuning:

  • Maximaal 3 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum
  • Een lening voor bedrijfskapitaal

Meer informatie vindt u op de website van de VNG: https://vng.nl/nieuws/tijdelijke-overbruggingsregeling-zelfstandig-ondernemers

Tot slot

Tot slot nog een waarschuwing voor wie de belastingen de komende maanden niet tijdig kan voldoen en gebruik gaat maken van de regelingen voor uitstel van betaling. Het is raadzaam om voor de zekerheid tevens een melding betalingsonmacht te doen, om bij een eventueel faillissement bestuurdersaansprakelijkheid voor belastingschulden te voorkomen.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_e n_formulieren/melding_van_betalingsonmacht_bij_belastingen_en_premies

23 maart 2020

Corona nieuwsbericht nummer 1: Corona crisis – Samenvatting maatregelen

Corona nieuwsbericht nummer 3: Nogmaals de relevante steunmaatregelen voor ondernemers op een rij

Huisman Accountants – Betrouwbaar, betrokken en professioneel